6 Ocak 2011 Perşembe

"KAYISI AĞACI" Diye Bir Dükkan...


Sühendan Yüce çok sevgili bir arkadaşımın akrabası. Arkadaşımdan Sühendan hanımın Koşuyolu'nda bir dükkan açtığını duyunca ilk fırsatta gittim elbette.
Adı zaten güzel, Kayısı Ağacı; içine girince de insanın elini kolunu doldurası gelen bir yer. Kayısı Ağacı'nda özellikle Malatya'nın ne kadar güzel mahsulü varsa buluyorsunuz. Hepsi taze, kaliteli, üstelik marketten alacağınızdan daha pahalı olmayan şahane ürünler.. Bir de ilaveten, yemekten içmekten anlayan, yaptığı yemekler çok lezzetli olan dükkan sahibi Sühendan hanımın tariflerini alıyorsunuz.
Sühendan hanım hiç üşenmeden malzemeleri nasıl ve nerelerden topladığını anlatıyor, yemekleri tarif ediyor, yazmanızı bekliyor, sorularınızı sabırla cevaplıyor. Sanırsınız Malatya mutfağını yaygınlaştırmak misyonu ile açıvermiş Koşuyolu'nun göbeğine dükkanını.

İlk gittiğimde gün kurusu, dut kurusu ve ilk kez gördüğüm karadut kurusu, bala yatırılmış pestil gibi şeyler alarak dükkana ısındım. İkinci gidişimde biraz daha dersime çalışarak gittim ve çay yanına ikram etmek üzere Malatya'nın çok lezzetli, tereyağlı Simit Kurabiyesi'nden, Sühendan hanımın elleri ile yaptığı haşlanmış içli köftelerden ve tabii ki evde derhal tükenmiş olan gün kurusu ve diğerlerinden aldım.
Artık yolum Kadıköy'e düştüğünde, direksiyonu Koşuyolu'na çevirmek için güçlü bir nedenim vardı.
Ve son kez elimde kağıdım, kalemimle hazırlıklı gittim.
Önce malzemelerimi aldım. Sonra da nasıl pişireceğimin tariflerini.
Tabii eminim Sühendan hanım yapsaydı şimdi tarif edeceğim "Malatya Usulü Tarhana Çorbası" daha lezzetli olurdu ama onun tarifini bire bir uygulayarak pişirdiğim çorba çok lezzetli oldu ve keyifle tükettik.

Malatya Usulü Tarhana Çorbası

Malzemeler
8-9 adet Malatya tarhanası
1 su bardağı kara nohut
1/2 kg ıspanağın yaprakları
salça, kuru nane, sıvıyağ, tereyağı, tuz


Yapılışı
8-9 adet tarhanayı büyükçe bir tencerenin içine 5 bardak su ile birlikte koyup geceden bekletin. Ayrı bir kapta da kara nohutları ıslatın. Nohutların suyunu birkaç kez değiştirin.
Ertesi gün topak tarhanalar yumuşamış olacaktır. Bunları suyun içinde karıştırarak iyice dağılmalarını sağlayın. Kara nohutların suyunu süzüp bunları da tencereye boşaltıp, karışımı orta hararette pişmeye bırakın. Kara nohutlar yumuşayıncaya kadar, tencerenin dibinin tutmaması için ara ara karıştırarak pişirmeye devam edin.
Kara nohutlar piştiğinde çorbanın kıvamı çok yoğunsa içine kaynar su ve ağız tadınıza göre tuz ilave edip son bir kez daha kaynatıp ateşi söndürün. Çorbanızı dinlenmeye bırakın ve o sırada ıspanakların yapraklarını iyice yıkayıp ince ince doğrayın. Tencere ılındıktan sonra ıspanakları tencereye koyun ve tüm malzemeyi bir kez daha kaynatın. Ispanakların renginin yeşil kalması ve faydası açısından kısa bir süre kaynatmak yeterli olacaktır.
Çorbanızı servis ederken üstüne, ayrı bir kapta birlikte pişirdiğiniz sıvıyağ, tereyağı, salça, kuru nane ve istenirse acı pul biberden oluşan karışımdan bir kaşığı, çorbanın ortasına koyun.


Bu tarhana çorbası çok doyurucu, besleyici ve oldukça da lezzetli bir yemek. Şu soğuk havalarda sıkça pişirmemek için bir neden yok. Bir de ben su ile yaptım ama istenirse tavuk suyu veya et suyu da kullanılabilirmiş.
Bence bir an önce Kayısı Ağacı'na gidin, malzemelerinizi alın, çorbanızı pişirin ve tabii ki de Sühendan hanım ile tanışın.

Sühendan Yüce
KAYISI AĞACI
Koşuyolu Mahallesi Mehmet Akfan Sokak 67/C
Koşuyolu-İstanbul
Telefon 0216 4280244
www.kayisiagaci.com

Kayısı Ağacı'nda malzemeler yanısıra haşlanmış içli köfte, tandır ekmeği, kuru biber, kuru patlıcan ve acur dolması ve simit kurabiyesini yemeğe hazır bulabilirsiniz. Ama bunlardan almak istiyorsanız, her ihtimale karşı önceden telefon edip bulunduğundan emin olun.

Kayısı Ağacı gibi küçük ve verimli işletmelerin yaşantımızda daha çok yer almasını diliyorum.

2 yorum:

  1. Leyla Hanim, bu anlatis tarziniz ile annemi ve tarhana corbasini ne kadar ozledigimi hatirladim. Annemi istedigim her an goremesem de yarin aksam ilk isim tarhana corbasi pisirmek olacak...

    Ilginiz icin tesekkurler...

    Bahar

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bunları duymak.. Annenizi ve tarhana çorbasını hatırlattığıma çok memnun oldum. Sevgiler.. Leyla

    YanıtlaSil