29 Aralık 2010 Çarşamba

Soğuk Kış Gecelerinde Sıcak Şarap İçilir...


Geçen cumartesi Ürün Sanat Galerisi'nde üç takı tasarımcısı arkadaşımla birlikte katıldığımız "Takı Sergisi"nin açılışı vardı.
Ben açılışta ikram edilmek üzere "Sıcak Şarap" hazırladım. Çok beğenilince tarifini vermeye karar verdim. Ne de olsa soğuk geceler başladı.. Belki kar bile yağar.. Sıcak şarabınızı hazırlayıp buzdolabına koyun, soğuk gecelerde ısıtıp ısıtıp içersiniz..

Malzemeler
3 şişe kırmızı sofra şarabı
1 iri portakal
20 adet karanfil
1-2 adet çubuk tarçın
6-8 adet kakule
2 adet kuru kök zencefil
4 su bardağı ev yapımı vişne şurubu
(Eğer ev yapımı vişne şurubunuz yoksa, doğala en yakın bir vişne suyunu kullanın.)

Yapılışı
Şarapları bir tencereye boşaltın. Portakalı yıkayıp, karanfilleri aralıklarla portakala saplayın. Bu portakalı, tarçın çubuğunu, kök zencefilleri ve kakuleyi şarabın içine koyup, tencerenin kapağını kapatın ve bir gece oda sıcaklığında bekletin.
Ertesi gün şarabı içindekilerle birlikte kaynatın.
Vişne şurubunu da ekleyip karıştırın ve son kez bir taşım kaynatın. Tencerenin kapağını kapatıp, şarabınızı soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra içindekileri süzerek şişelere boşaltın, buzdolabında saklayın. Her seferinde içeceğiniz miktarı kaynatmadan ısıtıp, keyifle için.


Vişne Şurubunun Yapılışı
Bu şurup için ölçü vermeyeceğim. Çünkü tariften de anlaşılacağı gibi şeker vişne suyunun içinde eridikçe şeker ilave edilecektir. İşte tarifi:
Vişnelerin çekirdeklerini ayıklayıp, suyunu sıkın ve telsüzgeçten süzerek büyükçe bir kavanoza koyun. İçine toz şekeri ilave edin, şekeri eriyinceye kadar karıştırıp kavanozu güneşte bırakın. Şeker dibine çöktükçe yeniden karıştırın. Vişne suyu şekeri çektiğinde yeniden şeker ilave edin. Ta ki vişne suyunun dibindeki çökelti yok olmayıncaya kadar şeker ilave edin. İçinde koruyucu olmadığından buzdolabında saklamanız uygun olacaktır.
Yapılması sabır ve zaman istiyor anlaşıldığı gibi. Ama sonunda çok lezzetli bir şurup elde edeceğiniz kesin.
Şurubunuza su ve buz ilave ederek sıcak yaz günlerinde güzel bir içecek elde edebilirsiniz. Kış soğuklarında da sıcak şarabınızı tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz. Böylece şarabınızda vişne şurubunun ekşimsi tatlılığı olacaktır.

Yeni Yılda buluşmak üzere hoşçakalın..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder