31 Ekim 2010 Pazar

Lepeli Patlıcan Dolması
Nihayet daha önce anlattığım ve arkadaşım Necla'nın da Kars'tan bulup getirdiği lepe ile yaptığım bir yemeğin daha tarifine geldi sıra.
Çok fazla yemek seçen bir çocuk olduğum halde bu yemeği kendimi bildim bileli sevmişimdir. Aslında hiç de kolay bir lezzet değil, ilk kez yiyenler yadırgayabilirler bile ama benim en favori yemeklerimden biridir, lepeli patlıcan dolması.


Malzemeler
1 kilo orta boy patlıcan (6-7 adet)
1/2 kilo yağsız kıyma
1/2 su bardağı lepe
1/3 su bardağı pirinç
2 iri kuru soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 çubuk tarçın
tuz, karabiber


Yapılışı
Öncelikle patlıcanları yıkayın, saplarını kestikten sonra bu kısımdan bir santim kalınlığında keserek kapakları oluşturu. Sonra fotoğrafta görüldüğü gibi elinizle bastırıp yuvarlayarak patlıcanların içlerini çıkartın. Patlıcanlar bütün olarak doldurulacağından patlıcanlara zarar vermemeye, patlatmamaya dikkat edin.


Patlıcanların içlerini çekirdekleri varsa yıkayarak temizleyin ve bunları dolmayı pişireceğiniz tencerenin dibine yayın.


Kıymayı, küçük doğranmış soğan, sıvıyağ, tuz ve karabiberle kavurun. Kavurma işlemi bittiğinde içine toz tarçını ilave edip karıştırın ve ocağı söndürün. Bu sırada lepeyi haşlayın ve suyunu süzün, pirinçle birlikte kavrulmuş kıymaya ilave edip hepsini bir kez daha karıştırın.


Hazırlamış olduğunuz dolma içi biraz ılındıktan sonra patlıcanları bu içle doldurun ve daha önceden patlıcan içlerini yaydığınız tencereye dizin.


Tencereye bir parmak oda sıcaklığında su, az tereyağı ve birkaç parçaya böldüğünüz çubuk tarçını koyun, kısık ateşte 1 saat kadar (dolmalar suyu çekene ve patlıcanlar yumuşayıncaya kadar) pişmeye bırakın.
Biraz uğraştıran bir yemek ama, her dolma çeşidi gibi yediğiniz, yedirdiğiniz zaman bir de beğenilirse tüm uğraşmanıza değecektir.
Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder