9 Kasım 2010 Salı

Ayva Ezmeli Tel Kadayıfı


Hep tuzlu tariflerinden gittiğimi farkettim. Önümüzde bayram var, tatlı yeme zamanı, bir tatlı da benden olsun, deyip Ayva Ezmeli Tel Kadayıfı'nı yapıp, tarifini hazırladım.
Kış kuvvetli geçeceğe benzer, ayvalar sapsarı kocaman. Ayvaları değerlendirmek iyi olur elbet.

Malzemeler
250 gram tel kadayıfı
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 irice ayva (rendelenmişi 2 su bardağı olacak kadar)
1/2 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1/2 su bardağı çekilmiş ceviz

Yapılışı
Tel kadayıfını mutfak robotunda ufalayın. Bir kabın içine ufalanmış tel kadayıfını ve yağı koyup elinizle iyice ovun. Ben yarım su bardağını geçmeyecek kadar, çiçek yağı ve eritilmiş tereyağını birlikte koydum. Eğer tatlıda hafif tereyağı kokusu tercih ediyorsanız, tavsiye ederim.
Yağ ile ovulmuş tel kadayıfının 1/3ünü 12 gözlü top kek kalıbının gözlerine bastırarak paylaştırın.


Ayvaların kabuklarını soyup çekirdek ve çekirdek yataklarını temizledikten sonra rendeleyin. İçine 1/2 su bardağı toz şeker koyup kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra içine tarçını ve dövülmüş cevizi ilave edin. Tüm bu karışımı yağlanmış tel kadayıfının kalan 2/3ü ile karıştırıp yoğurun. Ortaya çıkan bulamacı kek kalındaki tel kadayıflarının üzerine yine bastırarak yerleştirin.


Kalıbı önceden 150 derecede alt-üst ya da yoğun pişirmede ısıtılmış fırına koyup, 40 dakika pişirin.

Tatlınız yemeye hazırdır. Üzerini dövülmüş ceviz ya da fıstık ile süsleyip, kaymakla ya da vanilyalı dondurma ile birlikte servis edin.
Ağzınız tatlı, sofranız bereketli, bayramınız kutlu olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder