4 Ekim 2010 Pazartesi

Bozbaş


Havalar aniden soğuyacakmış, böyle söyledi bilenler. Soğuklarla birlikte akla gelen yiyeceklerden biri de nohut olur bizim evde. Etlisi, tavuklusu, hindilisi, sadesi.. Her türlüsü pişer ve sevilir de.
Bozbaş özel bir nohut yemeği. Doğu illerimizde, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır'da pişen yine bir Azeri yemeği.

Malzemeler
2 su bardağı nohut
1 dilim 3-4 cm kalınlığında enine kesilmiş dana incik (yaklaşık 300 gram)
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çubuk tarçın
1 çay kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı zerdeçal (çekilmiş sarı kök)
1/2 çay kaşığı kara biber
tuz

Yapılışı
Nohutları bir gece önceden kaynayıp ılıtılmış suda bırakın. Bozbaşı pişireceğiniz tencereye 2 kaşık sıvı yağı koyup kızdırın ve inciğin iki tarafını da bu yağda pembeleştirin.
Daha sonra içine dörde bölünmüş soğanı, tuz, karabiber, tarçın ve zerdeçalı ilave edip üzerine kaynatılmış suyu boşaltın. Geceden ıslatılmış nohutu süzerek, etin üzerine koyun. Tarçın çubuğunu da içine yerleştirip, yemeği kısık ateşte pişmeye bırakın.
Nohutlar suyunu çektikçe tencereye kaynar su ilave edin. Nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.


Bozbaşı az sulu da bırakabilirsiniz. Ama aslı bu yemeğin sulu bırakılmasıdır ve en güzel servis şekli de şöyledir:
Ekmekler lokma lokma doğranır. Üzerine kepçe ile yemeğin suyu koyulur. Islatılmış ekmeklerin üzerine de nohutlar ve et parçası yerleştirilir. Yanında bol limonlu bir yeşil salata ve havuç rendesi ile mükemmel bir ikili olur.
Tüm nohut yemeklerinde olduğu gibi bozbaşta da nohutun cinsi çok önemlidir. Benim tavsiyem "beyaz nohut" diye tabir edilen nohut kullanmanız. Bu nohut maalesef büyük marketlerde pek bulunmuyor. Neyse ki hala tüm çeşit zenginliği ile varolan Eminönü, Kadıköy, Üsküdar, Beşiktaş gibi semtlerdeki büyük bakkaliyelerde ya da semt pazarlarında satılıyor.
Bence hiç üşenmeyin; yolunuz nasıl olsa bunlardan birinden geçiyordur, bu nohuttan satın alın. Önümüz kış, lazım olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder