27 Eylül 2010 Pazartesi

KÜKÜ


Wikipedia’da Kükü’yü aradım biraz önce. Çocukluğumdan beri ıspanak piyasaya çıkar çıkmaz, evin içinde mis kokusu yayılan “Kükü”yü tarif etmeye başlamadan.
Bakın ne yazıyor ansiklopedide:
Kükü (also, Kyuki and Kyukyu) is a village and municipality in the Shakhbuz Rayon of Nakhchivan, Azerbaijan. It has a population of 1,451.

Gerçekten “Kükü’nün Nahcivan’da bir şehir olduğunu bilmiyordum. Eminim annem de bilmiyordu. Yemeğin adı ile bir ilgisi olup olmadığını bir gün öğrenirsem yine burada yazarım.

Şimdi gelelim annemin mutfağının Kükü’süne.

Malzemeler
½ kg ıspanak
2 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet yeşil soğan
2 yumurta
½ su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
½ çay kaşığı karabiber
1 su bardağı çekilmiş ceviz


Yapılışı
Tüm yeşillikleri yıkayıp ıspanakları irice, diğerlerini ince ince doğrayın. Ispanakları yanmaz bir tencerede içine yağ ilave etmeden orta hararette ateşte çevirerek, sularını çekmesini sağlayın.



Tencerenin altını kapatın ve ıspanakları soğumaya bırakın. Büyük bir karıştırma kabında yumurtalar, sıvı yağ, un, tuz, toz şeker ve karabiberi iyice karıştırıp, soğumuş ıspanakları ve diğer yeşillikleri (maydanoz, dereotu, yeşil soğan) ilave edip karıştırmaya devam edin.



Unlu karışım yeşilliklerin içinde yok olduğu zaman çekilmiş cevizi de katın ve yine karıştırın.


Fırın tepsisine bir pişirme kağıdı koyun ve tüm karışımı bu tepsiye tahta kaşıkla iyice bastırarak yayın. Üzerine isterseniz süslemek amacıyla cevizler yerleştirin.


Tepsiyi önceden ısıtılmış 160 derece sıcaklığında fırına verin ve yarım saat pişmeye bırakın.
Sıcak, ılık, soğuk olarak sade veya yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz.
Anneannemden Bugüne..
Anneannem küküyü yapacağı zaman koca tencerede önce su kaynatılır, otlar sırasıyla haşlanır, sıkılır kenara koyulurmuş. Sonra hepsi yumurta, un, tuz, karabiberle mücver kıvamına getirilip, zeytinyağında kızartılırmış.
Yukarıdaki tarif annemin tarifi. Otların haşlanıp sıkıldıktan sonra çoğu faydasının yok olduğu gerçeği onu bu yöntemi keşfe zorladı. Ve sonuç hem sağlıklı hem de lezzetli oldu. Ve biz de bu yemeğe “kükü” demeye devam ettik.
Kükü’yü İran ve Azerbeycan’da ıspanakla yaptıkları gibi, yeşil fasulye ve yeşil mercimekle de yapıyorlarmış. Ben ikisini de denedim. Ama ıspanakla yapılanın lezzetini bildikten sonra, yeşil fasulyeyi zeytinyağlı, yeşil mercimeği de bol kimyonlu yemek olarak pişirmeyi tercih ettim.
Şimdi bundan sonra “ıspanak zamanı”. Bir de böyle yemeyi deneyin.
Yeşillikleri ayıklar, yıkar, doğrarken lütfen beni hayırla anın.

Kolay gelsin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder