13 Ekim 2010 Çarşamba

Beşamelli Ispanak


Küçüksu pazarında yeşillik tezgahına yaklaştım, elimdeki bez torbamı ağzına kadar yeşillikle doldurdum. Yeşil salata, maydanoz, dereotu, roka.. Aklıma ne gelirse. Bir de ıspanak elbet.
Ispanağın yemeğini yapacakken aldığım bir kilo ıspanağı üçe bölüp sadece yapraklarını ayırdım ve aşağıda tarifini vereceğim beşamelli ıspanağı yaptım.

Malzemeler
300 gram ıspanağın sadece yaprakları
2 tahta kaşığı tepeleme un
4 bardak süt
1 fındık büyüklüğünde tereyağı
1 yumurta
1 yufka
1,5 bardak rende kaşar peyniri
tuz, karabiber
tepsiyi yağlamak için az sıvıyağ

Yapılışı
Unu içine yağ koymadan orta ısıda kavurun. Rengi hafif değişince içine 4 bardak sütü bir yandan çırparak ilave edin. Kavrulmuş un ve süt muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin.
Baloncuklar kabarınca ocağı söndürün. İçine tereyağını, tuzu, karabiberi koyun, tadını kontrol edin ve soğumaya bırakın.
Bu beşamel sos, un yağ ile kavrulmadığından çok hafif oluyor. Bu sosu hünkar beğendi yaparken ya da başka beşamelli tariflerinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Soğuyan sosun içine bir yumurtayı kırıp karıştırın.
Önce yıkanmış ve kurutulmuş ıspanak yapraklarını, sonra da lira büyüklüğünde parçalara ayırdığınız yufkayı sosun içine koyun.



Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve Borcam'ın büyük boy yuvarlak tepsisini az sıvıyağ ile yağlayıp karışımı tahta kaşık ile bastırarak tepsiye yayın.
Önceden 150 dereceye ısıtılmış fırına tepsiyi koyup 15 dakika pişmeye bırakın. Sonra çıkartıp üzerine rendelenmiş kaşar peynirini koyun ve tepsiyi tekrar fırına verin.


Peynir kızarıncaya kadar fırında pişirmeye devam edin.

Beşamelli ıspanağı ister çay sofrasında ister yemek davetlerinizde misafirlerinize sunabilirsiniz. Her ikisine de yakışıyor.
Şimdiden kolay gelsin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder