20 Eylül 2010 Pazartesi

Kışın Yaz Lezzeti İçin..

Bugün Fesleğenli Domates Sosu tarifi vereceğim. Son domatesler de bitmeden -ayrıca bence en lezzetlileri şu anda satılanlar- malzemelerinizi alıp, birkaç saat ayırın ve kışın kendinize küçük sürprizler yaşatmak için bir fırsat yaratın.

"Fesleğenli Domates Sosu"

Malzemeler
3 kilo en kırmızı ve kokulusundan domates
3 adet iri soğan
1 baş sarımsak
3 adet havuç
1 demet fesleğen
1 su bardağı sızma zeytinyağı
2 kepçe et suyu
tuz, toz şeker, karabiber, kırmızı pul biber


Yapılışı
Soğan, sarımsak ve havucu doğrayıp kısık ateşte zeytinyağında kavrulmaya bırakın. Soğanlar hafif sarardıktan sonra içine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker ilave edin. Domatesleri kabuklarını soyduktan sonra küçük küp şeklinde doğrayın ve kenarda hazır bulundurun. Aynı şekilde fesleğenleri de yıkayıp doğrayıp bekletin.

Soğanlar pembeleştiğinde ve güzel bir soğan-sarımsak kokusu yayıldığında domatesleri içine boca edin ve 1 çay kaşığı karabiber ile 1 çay kaşığı kırmızı pul biberi de karışıma ekleyin. Arada bir karıştırarak domateslerin erimeden pişmesini sağlayın. Domatesler piştiğinde iki kepçe et suyunu koyup karıştırın.
En son da fesleğenleri içine ekleyin. Tencereniz hep kısık ateşte olsun ki, bir yandan sos suyunu çeksin, hem de sosun dibi tutmasın.


Bundan sonra yapılacak iş kavanozlarınıza sosu boşaltmak. Dikkat edilmesi gereken şey, kavanoz kapaklarının daha önce kullanılmamış olması.
Sos ateşte hala kaynamaya devam ederken kepçe ile kavanozlarınızı teker teker doldurup derhal kapağını sıkıca kapatın. Bu şekilde doldurduğunuz her kavanozu hemen ters çevirerek bir yere dizin.


Kavanozların birbirine değmemesine dikkat edin. Kavanozları böylece bütün bir gece soğumaya bırakın.
Ertesi gün kavanozlarınızı düzeltip, kontrol edin ve kışın kullanmak üzere buzdolabına değil ama serin ve kuru bir yere dizin.


Ben 400 gramlık kavanozları tercih ediyorum. Açıldığı zaman hepsini kullanabiliyorum böylece. Makarna dışında, sahan köftesi ve tavuk da bu sosla çok lezzetli oluyor.
Şimdiden kolay gelsin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder