24 Ağustos 2010 Salı

Süzme Pilav Nasıl Pişirilir?

SÜZME PİLAV

Daha önce yapılışını anlattığım Kabak Huruşu, Süzme Pilav ile birlikte servis edilir.

Malzemeler
2 su bardağı Basmati veya Yasemin pirinci
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı kadar tereyağı
1 orta boy patates
tuz

Yapılışı
Pirinci yıkadıktan sonra kaynatılmış ve içine bir tatlı kaşığı tuz ilave edilmiş suda bir saat bekletin. Bir tencerede su kaynatıp içine yine bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Yıkanmış ve sıcak suda bekletilmiş pirincin suyunu süzüp, kaynar suyun içine boca edin. Tencerenin kapağı açık olacak şekilde pirinç taneleri irileşinceye kadar haşlayın. Pirinç tanelerinin ezik olmaması önemlidir.


Haşlanmış olan pirincin üzerine 2 bardak soğuk su dökün ve çelik süzgeç ile süzün.


Diğer tarafta patatesi soyun, 3-4 mm'lik halkalar kesin. Pirincin demleneceği tercihan dip tutmayacak bir tencereye sıvıyağı ve tereyağını koyun ve tereyağı eriyinceye kadar ısıtın. Patates halkalarını tencereye dizin.


Patateslerin üzerine haşlanmış ve süzülmüş pirinci ilave edin, tencerenin kapağını kapatarak çok kısık ateşte yarım saat demlenmeye bırakın.


Yarım saat sonra pilavın ve patatesin kokusu çıkmış olacaktır. Tencerenin kapağını açın, tencerenin üzerine bir kağıt havlu koyduktan sonra kapağı yeniden kapatın ve yine kısık ateşte 10 dakika daha bekletin. Artık pilavınız servis edilmeye hazırdır.
Bunun için geniş bir servis tabağı hazır bulundurun ve tencereyi ters çevirerek, kızarmış patateslerin yukarıda kalmasını sağlayın.


Süzme Pilav olarak adlandırdığımız bu çok hafif pilavı, ızgara et, köfte, haşlanmış tavukla birlikte servis edebilirsiniz.
Aynı şekilde daha önce tarifini verdiğim kabak huruşunu da bu pilav ile birlikte sunabilirsiniz.



Afiyet olsun!

2 yorum:

  1. bu pilavı yemişliğim var...leyla usulu leylanın elinden..tadı da kokusu da nefistir... ama adının süzme pilav olduğunu yeni öğrendim...yeni traifleri heyecanla bekliyorum...

    YanıtlaSil
  2. Çok ilginç bir tarif. Değişik tadlara açığım genelde ama pilavda biraz tutucuyum sanki (kavrulmuş severim). Yine de deneyeceğim.

    YanıtlaSil