7 Haziran 2011 Salı

BÜYÜK KÖFTE



Büyük dediysem gerçekten büyük köfte.. Başka bir adı var mı bilemem. Bizim evdeki adı bu ve yine taa uzaklardan getirilmiş, benim bildiğim dört kuşaktır soframızda bulunan bir lezzet. Neyse ki kızlarım da çok seviyorlar ve umarım ilerde de evlerinde kendileri pişirirler.

Önce malzemeleri sıralayayım:

1 kg yağsız dana kıyma
1 demet incecik doğranmış yeşil soğan
2 orta boy soğan, rendelenmiş
2 kaşık tepeleme nohut unu
1 yumurta
1 küçük su bardağı lepe
1/2 küçük su bardağı pirinç

ve
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tutam safran

ayrıca kaynama suyuna eklenmek üzere:
1 çubuk tarçın
birkaç tane karabiber
1 tutam safran



Lepe ve pirinç önceden haşlanacak ve soğumaya bırakılacak. Sonra tüm malzemeler derin bir kabın içine koyulup uzun süre yoğurulacak.
Elde edilen köfte harcı dörde bölünecek ve top şekli verilecek.


.
Büyük boy bir tencerenin içine iki parmak kadar kaynar su ve suyun içine de bir çubuk tarçın, tane karabiberler ve safran koyulacak. Büyük köfteler bu suyun içine yavaşça yerleştirilip kısık ateşte pişmeye bırakılacak.


Bir iki kere köfteleri çevirmekte yarar var. Her tarafı iyice piştikten sonra ateş söndürülecek ve köfteleriniz servise hazır olacak.


Köftelerin her biri iştah ve açlık durumunuza göre 2 ya da üç porsiyonluktur. Köftenin pişme suyunu daha bol da tutabilirsiniz. O zaman köftenin suyu ile evdeki bayat ekmeklerinizi kızartarak papara hazırlayabilir, çukur tabağa önce paparayı sonra köfteyi koyarak servis yapabilirsiniz.

Bu yemeğin yanına bol limonlu zeytinyağlı kıvırcık salatayı tavsiye ederim.

Denemenizi ve afiyetle yemenizi dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder