17 Ocak 2011 Pazartesi

Bir Sıcak İçecek ve Ağrı'da Bir Balcı, Suzan Hanım


Soğuk algınlığı, öksürük, boğaz yanması kış günlerinin sıradan yakınmaları. Evde dört nüfus, gelen giden, sözün kısası ara ara bunlardan yakınmayan yok bizim evde de.
Şimdi sıralayacağım malzemelerle yapılan ıçeceği içip de fayda görmeyen olmadı. Size de tavsiye ediyorum.

Malzemeler
2 tutam çiçeği bol ıhlamur
1 tutam beyaz papatya
1 tutam sarı papatya
1 çubuk tarçın
1 orta boy kök zencefil
1 tutam tane karabiber
1 tutam elma kurusu


Hepsini birden kaynattığınız 1 litre kadar suyun içine koyup yaklaşık 10 dakika bekletin. Sonra da süzerek, içine 1 tatlı kaşığı bal koyduğunuz bir kupadan afiyetle için. Bakın nasıl faydasını göreceksiniz.

Şimdi gelelim bu içeceğin içine koyduğumuz bala.
Daha önce sözettiğim Ağrı gezimiz sırasında bir gece gruptakilerin rehberliğinde bir bal dükkanına gittik. Dükkanın sahipleri aynı zamanda tescilli markalı "Ağrı Aladağ Balı"nın üreticileri Suzan ve Zeki Sürmeli çifti. Biz akşam yemeğinden sonra oldukça geç bir saatte gittiğimizde Suzan Hanım tek başına dükkanda idi. Yanımda maalesef fotoğraf makinem olmadığından cep telefonum ile çektiğim fotoğraf size dükkanı gösteremeyecek. Tüm duvarlardaki raflar, içi dopdolu petek çerçeveleri ile, tezgahın üstü çeşit çeşit süzme ballarla, kutularla dolu. Misler gibi, bal gibi bal kokan bir dükkan burası.


Suzan Hanım, durmadan üşenmeden arıyı, balı, kovanı, peteği anlatıyor. Kusursuz anlatımının nedenini öğreniyoruz. Kendisi Ağrı'da okul müdürlüğünden emekli olmuş. Emeklilikte de kendisini aile işletmelerinde tam gün çalışan bir balcı olarak buluvermiş. Azimle çalışmaya alışkın insanların temposu ile işini, ne kadar sevdiğini, ürünlerine nasıl güvendiğini, baharda ve yazda yaylalarda bulunan kovanlarını kışın arıları donup ölmesin diye nasıl taşıdıklarını, balın birçok hastalığa nasıl fayda ettiğini aralıksız anlatıyor. Bir yandan gruptaki ondan fazla kişinin sorularını cevaplıyor. Bir yandan da inanmayacaksınız ama bir anne doyuruculuğu ile hiçbirimizi atlamadan çeşit çeşit ballardan ikram edip, yediriyor bize. Belki bir saatten fazla zaman geçtikten sonra bir ikimiz dükkanın arka tarafına geçip çay demliyoruz, bardakları hazırlıyoruz ve hem dinlemeye, hem bal yemeye çayımızı içerken devam ediyoruz.
Kutuların üzerinde yazan ibareyi aynen aktarıyorum:

AĞRI ALADAĞ BALI
1. 2000 Metrede elde edilen hakiki binbir çiçek yayla balıdır.
2. %100 saf kekik kokulu nadide bir bal ürünüdür...
Afiyet Olsun


Belki iki saat sonra bala doymuş olarak ama elimizde, Suzan Hanımın, ertesi sabah tüm gezi grubuna kahvaltıda yetecek miktarda hediye ettiği petek balı ile ayrılıyoruz dükkandan. Balın hasını yemenin, balcının böylesini, Suzan Sürmeli'yi tanımanın keyfi ile otelimize dönüyoruz.
O gün her birimiz evlerimize kargolanacak ballarımızı aldık. Ve öğrendik ki Suzan Hanımlar büyük şehirlerdeki dükkancılara mallarını göndermeyi tercih etmiyorlar. Onun yerine toptan fiyatına direk tüketicilere satıyorlar ballarını.
Bize de söylediği, istediğimiz anda balları sipariş edebileceğimiz ve ertesi gün ev adresimize balları kargolamasının mümkün olduğu.
O gece aldığım ballar tükenince, bir de eşden dosttan balı tadıp da isteyenler olunca, Suzan Hanımı aradım geçenlerde. Siparişimi verdim; tutarını banka hesabına havale ettim. 48 saat sonra istediğim ballar Ağrı'dan evimize varmıştı.

Ağrı'ya yolunuzun düşmesi şart değil. Ağrı Aladağ Balı bir telefon uzağınızda. Üreticisinden, hasından, mis gibi binbir çiçek kokulusundan, üstelik uygun fiyatlısından bal yemek istiyorsanız, Ağrı'daki bu dükkanın telefonları aşağıda.

Tel: 0.472.2155181
Cep: 0.506.6210533

Ballı günler diliyorum.. Öksürüksüz ve boğaz ağrısızından..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder