12 Aralık 2010 Pazar

AYVALI KEK


Cumartesi günü hava birden soğudu. "Tamam", dedik "kış geldi ve çok soğuk bir kış olacak; çünkü dağ taş ayva dolu olmasından belli". Oysa bugün yine bahara döndü hava, ve unutuverdik kışı.
Ama dünden aklıma koymuştum Ayvalı Kek yapmayı. Yaptım da. İşte tarifi..

Malzemeler

Kek hamuru için:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı çay demi
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1/2 su bardağı kepek
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilya
1 tatlı kaşığı toz tarçın
(1 kaşık galete unu)
Ayvalı karışım için:
2 su bardağı küçük doğranmış ayva
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı ufalanmış ceviz
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 tutam toz zencefil

Yapılışı

Kekin hamurunu listelenmiş malzemeleri (galete unu hariç) sırasıyla karıştırarak hazırlayın.
Ayvaları küçük küçük doğrayın. Bir tencerede üzerine yarım su bardağı toz şekeri ve bir kaşık kadar su ilave ederek pişirin. Ayvalar suyunu bırakabilir, suyunu çektirmeye uğraşmayın. Şeker eriyip kaynamaya başlayınca ocağı söndürün. Ayvaları bir delikli kepçe ile alıp bir kaba koyun ve soğumaya bırakın. Ayvalar soğuduktan sonra içine ceviz, toz tarçın ve toz zencefili ilave edip karıştırın.

26 cm çapında bir fırın tepsisinin tabanına ve kenarına pişirme kağıdı yerleştirin. Kağıdı tutturmak için çok az margarini kağıt ile tepsi arasına sürerek yapıştırıcı gibi değerlendirebilirsiniz.
Kek hamurunun yarısını hazırladığınız tepsiye döküp yayın. Üzerine galete ununu serptikten sonra ayvalı karışımı bu hamurun üzerine yayın.


Daha sonra kek hamurunun kalanını da tepsiye yerleştirip, tepsiyi önceden ısıtılmış 170 derece sıcaklıktaki fırına koyup 40 dakika pişirin.

Bence ılık olarak ve kahve ile deneyin.
Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder