13 Eylül 2010 Pazartesi

Musakça’da Ayçın Usta’nın Yeri: Karides Restaurant

Aslen Gönenli olan arkadaşlarımız Sergülen ve Murat, Şeker Bayramı’nda bir grup arkadaşlarını Gönen’in deniz kıyısındaki baba yadigarı evlerine davet ettiler. Biz de davetliler arasında idik.
Akşam yemeği için bizi götürdükleri lokanta, Gönen yakınlarındaki kıyı köylerinden Musakça’daki bir aile işletmesiydi.
Ayçın Usta, eşi ve oğlu Volkan Karides Restaurant’ta hep birlikte çalışıyorlar. Karides Restaurant’a giriş bir asma çardağının altından oluyor. Asma “Alfons” cinsi tam sofralık bir kara üzüm. Salkımlar başınızın üzerinde en güzel avizeler gibi sarkmış duruyor. İçeri girerken genellikle karnınız aç olduğundan pek dikkat etmiyorsunuz bu doğal avizelere..


Ayçın Usta’nin Sütlü Levrek Buğulaması
Masaya oturduktan az sonra ortaya serpme mezeler geldi. Deniz börülcesi, turp otu, hamsi turşusu, közlenmiş kırmızı biber, çoban salatası ve kalın kabuklu iyi pişmiş ekmek.. Üzerlerindeki zeytinyağı ekmek banmaya doyum olmayacak cinsten harika bir yağdı. İçine az miktarda kıvırcık salata doğranmış çoban salatası ve pamuk gibi kalamar tavalar, arkadan gelecek ana yemeğin müjdecisiydi gerçekten. Hepsi birbirinden iyi ve iştah açıcı idi.
Ayçın Usta, kendi elleri ile zevkle servis yapıyordu. Göz ucuyla kalabalık gruptan bazı mezeleri tadamamış olanlar varsa diye arada meze takviyesini de ihmal etmiyordu.
Birazdan ana yemeğe hazır olup olmadığımızı sordu ve grubun iştahlı cevabı ile hızla mutfağa doğru seyirtti. Yirmi dakika sonra içerden gelen mis gibi tereyağı kokusu ile birlikte masalara büyük çelik kayık tabaklar içinde “Sütlü Levrek Buğulama”lar geldi. Dört kişiye bir levrek şeklinde ortaya koyuldu kayık tabaklar ve dağıtımı bizim yapmamızı istedi Ayçın Usta.
Ben de levrek buğulamaları dağıtanlardandım. Önce dörtte bir balığı tabağa koyup sonra da sütlü sosundan üzerine koyuyordum; ama kaşık kaşık.


Dağıtım tamamlandıktan sonra zevkle yemeğe geçtik. Çok lezzetli sütlü sos, kalın kabuklu ekmeğin içine banılması ile tükeniverdi tabii balıklar da..
Tarifini vermek konusunda hiç nazlı değil Ayçın Usta.


Önce balıkları haşlamış. Diğer tarafta da bol sütlü ve tereyağlı bir beşamel sos hazırlamış. Haşlanan balıkları bütün olarak sosun içine bırakıp, sosa az da taze kaşar rendesi koyup, birlikte fırınlamış.
Şimdi balığın bol olduğu zaman. Hele palamuta doyalım, ilk fırsatta evde de deneyebileceğimiz şık ve lezeetli bir yemek gerçekten.
Ama yolunuz Gönen civarına düşerse ya da daha iyisi yolunuzu Gönen’e ve Musakça köyüne düşürdüğünüzde Ayçın Usta’nın Karides Restaurant’ına uğrayın mutlaka. Güneş batışının en güzel olduğu mekanlardan birisi aynı zamanda.


Yemeğin sonunda girişteki asma çardağından o an koparılan “Alfons” cinsi kara üzümler masanıza ikram olarak geliyor. Yok eğer çok doydunuz da yiyemeyecekseniz, Ayçın Usta koparıp yolluk olarak veriyor size. Tek tek ellerinizi sıkarak kapıda karşıladığı gibi, ellerinizi sıkarak da yolcu ediyor.

Karides Restaurant
Ayçın Cantürk
Tel: 0 266 7374151
Musakça, Bandırma

4 yorum:

  1. Leylacım, ne güzel hazırlamış, anlatmışsın. Ellerine, gönlüne sağlık. Keyifli, lezzetli Bayram yemeğimizi adeta yeniden yaşadım. Teşekkürler...Gönenli Murat

    YanıtlaSil
  2. Evet Muratcım, yazmanın iyi yanı bu. İnsan yaşadığı güzellikleri bazen unutabiliyor.

    YanıtlaSil
  3. Birde fiyat, kalite vb. konularda yıldızlama yapsanız nekadar iyi olurdu.

    YanıtlaSil
  4. Bu aile işletmelerine oldum olası sempatim vardır. Yaşasınlar isterim. Ayçın Usta oğlunu da işin içine sokarak Karides Restaurant'ın yaşamasını -en azından bir nesil daha- garantilemiş. Şunun için yazıyorum, biraz pozitif ayırımcılık yapıyor olabilirim. Ama yazdıklarımı okuyunca grupcak yediklerimizin kalite ve lezzetini beğendiğimizi tekrar hatırladım. Grupta fazla içki içilmedi. Kişi başı bahşiş dahil 50 lira ödedik, diyeyim ve kararı size bırakayım.

    YanıtlaSil