7 Eylül 2010 Salı

Fırında Sütlü Kabak Tatlısı


Gönen'li sevgili arkadaşım Sergülen, "Fırında Sütlü Kabak" tarifimi okuyunca yorum yazmış altına. "Biz Gönen'de bu kabakla fırında sütlü kabak tatlısı yaparız" demiş.. E kabak büyük.. Daha dörtte birini değerlendirdik. Marketten alınmış sebzeler gibi değil ki hala taptaze, değerlendirilmeyi bekliyor.

Sergülen'le haberleşildi akşam akşam. Tarif alındı. Ne tuhaf Gönen'de tatlısı yapılıyor sütle, Gölpazarı'nda salçalısı yine sütle. Denemesi kolay.
Kabağın dörtte biri de tatlı olsun bu durumda.

Malzemeler
1/4 koca kabak (yaklaşık 500-600 gram)
2 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 yumurta
1 paket şekerli vanilya

Yapılışı
Kabak ince dilimler halinde doğranır, tepsinin içine yerleştirilir.


Süt, yumurta, 1 su bardağı toz şeker ve vanilya iyice çırpılır, kabak dilimlerinin üzerine dökülür.


175 derece sıcaklığında fırında yarım saat pişmeye bırakılır. Kabaklar yumuşayıp, sütü de çekince toz şekerin kalanı üzerlerine serpilir ve tepsi yeniden fırına yerleştirilir. Kabakların üzeri yer yer kızarmaya başladığında tatlınız pişmiş demektir.

Aslında ılık mı yeniyor onu bilemem. Biz soğuk yemeyi tercih ettik. Buzdolabında soğuttuktan sonra üzerine önce şeftali reçelinin suyunu sürüp biraz parlamasını sağladım sonra da üzerine dövülmüş ceviz serptim. Şeftali reçeli suyunu eklememin nedeni sadece parlamasını sağlamaktan öte. Aromasından yararlanmak da var işin içinde.
Böylece çok hafif ve lezzetli bir tatlı yapmış olduk. Çok teşekkürler Sergülen..

1 yorum:

  1. ne diyeyim gurme dokunuşu ile harika bir tatlı olmuş.. şeftali reçeli suyu fikrine bayildim...bak tarcin da yakisabilir. hem glisemik indeksi dengeler...gönene gidince bayramda büyük halaya söyleyeyim bu tarifi aynen uygulasın...yenmesi ılık da olur soğuk da...tercihe bağlı..ben de soğuk severim...

    YanıtlaSil