15 Haziran 2011 Çarşamba

Fırında Tepsi Köftesi


Malzemeler
600 gram dana kıyması
1 orta boy soğan
4 kaşık tepeleme yulaf ezmesi
1 kaşık biber salçası
kıyılmış maydanoz
tuz, karabiber, kimyon
üzerini süslemek için soğan, domates ve yeşil biber dilimleri

Yapılışı
Köfte harcını çokça yoğurarak hazırlayın. Harcı fırın tepsisine bastırarak yerleştirip üzerini domates, biber ve soğan dilimleri ile süsleyin.
Fırını önceden 175 dereceye ısıtın. Alt-üst konumda köfte önce suyunu salıp sonra çekene kadar pişirin. En sonunda da fırını ızgara konumuna getirip köftenin üzerinin kızarmasını sağlayın.
Afiyet olsun!

8 Haziran 2011 Çarşamba

Yeşil Mercimek Salatası


Tokat yöresinde bu ve benzeri salatalara "bat" deniyor. Tokatlı bir dostunuz varsa, o da bir başka türlüsünü tarif edecektir size.

Malzemeler

2 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı çiçek şehriye ya da kus kus
1/2 demet yeşil soğan (yoksa 1 orta boy kuru soğan)
bolca yeşillik, nane, dereotu, maydanoz
2 orta boy domates
4-5 ceviz

Lezzet katmak için:
zeytinyağı, nar ekşisi, tuz, karabiber, kimyon, sumak, kırmızı pul biber

Yapılışı
Yeşil mercimek ve çiçek şehriyeyi ayrı ayrı haşlayıp soğumaya bırakın.
Ancak tatlandırıcıları mercimek sıcakken eklemenizi tavsiye ederim.
İkisi de soğuduktan sonra bu malzemeleri derin bir kaba alıp, içine ince doğranmış yeşil soğanları, yeşillikleri, küçük küp şeklinde doğranmış domatesleri ve küçük parçalar halinde cevizi de ekleyip hepsini iyice karıştırın.

Yeşil mercimek salatanız servise hazırdır.
Afiyet olsun!

7 Haziran 2011 Salı

BÜYÜK KÖFTE



Büyük dediysem gerçekten büyük köfte.. Başka bir adı var mı bilemem. Bizim evdeki adı bu ve yine taa uzaklardan getirilmiş, benim bildiğim dört kuşaktır soframızda bulunan bir lezzet. Neyse ki kızlarım da çok seviyorlar ve umarım ilerde de evlerinde kendileri pişirirler.

Önce malzemeleri sıralayayım:

1 kg yağsız dana kıyma
1 demet incecik doğranmış yeşil soğan
2 orta boy soğan, rendelenmiş
2 kaşık tepeleme nohut unu
1 yumurta
1 küçük su bardağı lepe
1/2 küçük su bardağı pirinç

ve
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tutam safran

ayrıca kaynama suyuna eklenmek üzere:
1 çubuk tarçın
birkaç tane karabiber
1 tutam safran



Lepe ve pirinç önceden haşlanacak ve soğumaya bırakılacak. Sonra tüm malzemeler derin bir kabın içine koyulup uzun süre yoğurulacak.
Elde edilen köfte harcı dörde bölünecek ve top şekli verilecek.


.
Büyük boy bir tencerenin içine iki parmak kadar kaynar su ve suyun içine de bir çubuk tarçın, tane karabiberler ve safran koyulacak. Büyük köfteler bu suyun içine yavaşça yerleştirilip kısık ateşte pişmeye bırakılacak.


Bir iki kere köfteleri çevirmekte yarar var. Her tarafı iyice piştikten sonra ateş söndürülecek ve köfteleriniz servise hazır olacak.


Köftelerin her biri iştah ve açlık durumunuza göre 2 ya da üç porsiyonluktur. Köftenin pişme suyunu daha bol da tutabilirsiniz. O zaman köftenin suyu ile evdeki bayat ekmeklerinizi kızartarak papara hazırlayabilir, çukur tabağa önce paparayı sonra köfteyi koyarak servis yapabilirsiniz.

Bu yemeğin yanına bol limonlu zeytinyağlı kıvırcık salatayı tavsiye ederim.

Denemenizi ve afiyetle yemenizi dilerim.