24 Kasım 2010 Çarşamba

Etli Ayva Dolması


Araya bir bayram girdi, bir dolu da sofra. El öpmeye gidecek, sofralarını bizim için donatan büyüklerimiz var neyse ki. Hal böyle olunca bana pek iş düşmedi bayram boyunca. Ama özlemişim yemek yapmayı ve paylaşmayı.

Yazdıklarımı takip ettiklerini ve bayram tatilini fırsat bilip tariflerimi denediklerini söyleyen dostlarımı duydukça ise, neredeyse biraz da utandım doğrusu bu kadar ara verdiğime.

Yine ayvadan gideceğiz bu sefer de. Ayvalar şahane bu yıl, bol karlı bir kış var önümüzde anlaşılan.

Malzemeler
2 iri ayva
200 gram yağsız dana eti
1 orta boy soğan
1 çay bardağı lepe
1 avuç pirinç
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz karabiber
1 çay kaşığı toz tarçın
2 tutam safran
1 çubuk tarçın
2 kaşık sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tereyağı

Yapılışı
Bu dolmayı kıyma ile de yapabilirsiniz ama ben "bıçakucu" tabir edilen et ile yapmayı tercih ediyorum. Beni biraz daha fazla uğraştırıyor ama daha lezzetli olduğu kesin.
Öncelikle yağsız dana etini mümkün olduğu kadar küçük parçalara bölün. Tencereye koyup, kaynar suda kaynatın. Etin koyu renk köpükleri su üzerine çıkana kadar kaynatıp bu suyu boşaltın.


Ayvaları iyice yıkadıktan sonra ikiye bölüp, kabuklarını soyun ve kabukları daha sonra kullanmak üzere bekletin. Böldüğünüz ayvaların çekirdeklerini ve çekirdek yuvalarını temizleyin. Ayvaları pişireceğiniz tencereye yerleştirin.


Daha önce lepeden bahsetmiştim. Unutanlar daha önceki yazılarıma (23 eylül 2010) bakabilirler. Bir çay bardağı kadar lepeyi haşlayın. Soğanı doğrayıp, sıvı yağı kızdırdıktan sonra bu yağda hafif pembeleşene kadar kavurun. Kavurma işlemi bittikten sonra tereyağını ilave edin. Tereyağı soğanların sıcaklığı ile eriyecektir. Kavrulmuş soğanın içine sırasıyla tuzu, karabiberi, tarçını, bir tutam safranı, hazırladığınız eti, haşlanmış lepeyi, bir avuç pirinci ekleyip hepsini karıştırın.
Bu karışımı hazırladığınız ayva çanaklarının içine tepeleme olacak şekilde bölüştürün.


Tencereye bir parmak kadar su ile ayvaların ortasına bir çubuk tarçın ve kalan safranı koyun. Ayva kabukları ile dolma harcını örtün ve ayva dolmalarınızı kısık ateşte pişmeye bırakın.
Bir kürdanla ayvaların pişmesini kontrol edin. Ayva yumuşadığında yemeğiniz pişmiş demektir.


Servis yapacağınız zaman dolmaların üzerindeki ayva kabuklarını alın ve afiyetle yiyin.

9 Kasım 2010 Salı

Ayva Ezmeli Tel Kadayıfı


Hep tuzlu tariflerinden gittiğimi farkettim. Önümüzde bayram var, tatlı yeme zamanı, bir tatlı da benden olsun, deyip Ayva Ezmeli Tel Kadayıfı'nı yapıp, tarifini hazırladım.
Kış kuvvetli geçeceğe benzer, ayvalar sapsarı kocaman. Ayvaları değerlendirmek iyi olur elbet.

Malzemeler
250 gram tel kadayıfı
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 irice ayva (rendelenmişi 2 su bardağı olacak kadar)
1/2 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1/2 su bardağı çekilmiş ceviz

Yapılışı
Tel kadayıfını mutfak robotunda ufalayın. Bir kabın içine ufalanmış tel kadayıfını ve yağı koyup elinizle iyice ovun. Ben yarım su bardağını geçmeyecek kadar, çiçek yağı ve eritilmiş tereyağını birlikte koydum. Eğer tatlıda hafif tereyağı kokusu tercih ediyorsanız, tavsiye ederim.
Yağ ile ovulmuş tel kadayıfının 1/3ünü 12 gözlü top kek kalıbının gözlerine bastırarak paylaştırın.


Ayvaların kabuklarını soyup çekirdek ve çekirdek yataklarını temizledikten sonra rendeleyin. İçine 1/2 su bardağı toz şeker koyup kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra içine tarçını ve dövülmüş cevizi ilave edin. Tüm bu karışımı yağlanmış tel kadayıfının kalan 2/3ü ile karıştırıp yoğurun. Ortaya çıkan bulamacı kek kalındaki tel kadayıflarının üzerine yine bastırarak yerleştirin.


Kalıbı önceden 150 derecede alt-üst ya da yoğun pişirmede ısıtılmış fırına koyup, 40 dakika pişirin.

Tatlınız yemeye hazırdır. Üzerini dövülmüş ceviz ya da fıstık ile süsleyip, kaymakla ya da vanilyalı dondurma ile birlikte servis edin.
Ağzınız tatlı, sofranız bereketli, bayramınız kutlu olsun!